Tepelné čerpadlo: Ako funguje a prečo sa oplatí

Ekologické riešenie ohrevu vody v domácnosti a kúrenia či chladenia interiéru predstavuje kvalitné tepelné čerpadlo. Využíva prirodzené teplo z troch elementov – zeme, vody a vzduchu. Prezradíme vám, ako sú jeho výhody aj ako funguje.

Tepelné čerpadlo v rodinnom dome od smartsystems

Ako funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je cyklický prístroj, ktorý v uzatvorenom okruhu odoberá teplo z obnoviteľného zdroja – zeme, vody alebo vzduchu. Spracované teplo následne akumuluje. Takto akumulované teplo z čerpadla je vedené na miesto, kde ho chcete využiť. Tu sa opäť premieňa na teplo. Využíva sa najčastejšie na ohrev vody, kúrenie a klimatizáciu.

Samotné čerpadlo tvoria dve hlavné zložky – externá, ktorá absorbuje teplo, a interná, ktorá teplo odovzdáva teplo na zvolený účel. V uzavretom okruhu sú zapojené výparníky, kondenzátory, kompresor aj vypúšťací ventil. V okruhu sú prepojené potrubím.

Technik v červených montérkach montuje tepelné čerpadlo v rodinnom dome.

Tepelné čerpadlo – áno či nie?

Tepelné čerpadlo využíva ako zdroj energie – tepla – obnoviteľné zdroje energie. Hoci sú počiatočné náklady na nákup tepelného čerpadla vyššie, táto investícia sa vám vráti v podobe výrazne nižších nákladov na bývanie. Pri výbere čerpadla by ste mali zohľadniť lokalitu, v ktorej bývate, koeficient účinnosti aj energetické náklady na prevádzku.

Vyberte si u nás moderné, výkonné a efektívne tepelné čerpadlá.

Pri stavbe nového domu je povinné splniť energetickú triedu A0. Tú dosiahnete kombináciou klasických zdrojov energie s alternatívnymi. Stávku na istotu predstavuje kvalitné tepelné čerpadlo v kombinácii s fotovoltikou, kozubom alebo riadeným vetraním s rekuperáciou.

Výhodou tepelného čerpadla je, že ho môžete využívať celoročne. V chladných mesiacoch na kúrenie, v lete ako klimatizáciu. Nepotrebujete tak dve samostatné jednotky.

Dotácie na tepelné čerpadlo

Na Slovensku je viacero možností, ako znížiť vstupné náklady na kúpu a montáž čerpadla. Jednou z nich sú dotácie na čerpadlo pre rodinné domy, o ktoré je možné požiadať v rámci projektu Zelená domácnostiam. 


S výberom typu čerpadla, na ktoré si môžete žiadať dotáciu, vám poradia naši technici. Kontaktuje nás na čísle +421 911 542 322 alebo nám napíšte na info@smartsystems.sk.